Möt Johan

På Vavivagården är det Johan Sundberg som håller i yogapassen. Johan är diplomerad yogalärare med fokus på Hata-, Yin- och Mindfulnessyoga. Hans egna ord om yoga: Yoga för mig är inre ro och frid, där det själsliga fokuset samspelar med det kroppsliga.

I många år har jag bott i Afrika och där var dansen en självklar del i sättet att umgås. Som en del av min personliga utveckling har jag under en rad år ägnat mig åt frigörande dans. Dansen verkar förlösande på en rad olika sätt.

Jag är en riktig ”lantis”. Trots att jag vuxit upp, bott och arbetat i storstad under många år, har jag närt en ständig längtan till livet på landet. Och där är jag nu, drömmen har blivit verklighet. Och inte bara det, utan också min och Christinas dröm har förverkligats – att på vår vackra Vavivagården kunna ge människor möjlighet att finna sig själva, finna nya livsvägar och anta utmaningar. Till exempel att erbjuda par en möjlighet att finna en fristad hos oss för att ta hand om sin relation och utveckla den, genom att bara vara och ägna sig åt varandra. Eller om man så vill, i kombination med olika former av samtal, avslappning, meditation och rörelse, för att förstärka den inre och yttre närvaron och därmed närheten till varandra.

För mig är värnandet om naturen en viktig utgångspunkt. Jag känner stor ödmjukhet inför moder jord som är grunden för allas vår överlevnad. Vår jord är en i det närmaste en osynlig prick i universums oändlighet och det som finns inom vår planets gränser utgör ramen för allas vår existens och överlevnad. Därför är trädgårdsodling en av mina många passioner. Och det handlar om att lyckas och misslyckas, att lära mig vilka som är de rätta vägarna för att kunna få skörda av de frukter jorden ger. Andra passioner är vegetarisk matlagning mot det ayurvediska hållet och alla former av brödbak, just nu med fokus på surdeg och glutenfritt. Och yoga och frigörande dans förstås! Som någon så klokt sa om yogan en gång: jag yogar för att jag vill kunna böja på ryggen och knyta mina skor utan att behöva sitta ner!